Een cruciale stap op weg naar verandering

Geplaatst op jun 8, 2018

Tijdens m’n lezingen en workshops blijkt dat verandering vaak begint met een cruciale stap. Of het nu gaat om een andere beweging op een afdeling te creëren of zelf te starten met nieuwe gewoonten.

Bekijk de volgende video-flits en lees de tips hieronder. Na 2 minuten weet je welk onderdeel in een veranderproces je niet kunt overslaan.

HOE creëer je dan bewust-zijn voor jouw verandertraject of nieuw idee? 

Respectvol confronteren
Een cruciale stap op weg naar verandering is bewustzijn creëren voor het nut en/of de noodzaak van een verandering. Een manier om de bewustzijnsgrens van een ander open te breken is respectvol de confrontatie* aan te gaan. Een uitstekend middel hiervoor is de confronterende kracht van een grensverleggende vraag. Haal bijvoorbeeld de toekomst naar voren en creëer urgentie door te vragen: ‘Als we nu niets doen, wat gaat er dan mis over een jaar?’ Heeft dit geen effect, verleng dan gerust de termijn.

Zo persoonlijk dat je ‘m raakt, maar niet kwijtraakt
Laat cijfers spreken en maak het persoonlijk. Een productiemanager van een prachtige aluminiumfabriek wist wel dat hij zijn uitval- en afvalkosten omlaag moest brengen, maar dat bleek op geen enkele wijze uit zijn gedrag. Om hem bewust te maken van de ernst van de zaak hebben we een metafoor gezocht die hem persoonlijk zou raken. Per kwartaal lekte er ruim 250.000 euro weg. In een presentatie ten behoeve van ‘efficiënter en effectiever produceren’ stelden we aan de productiemanager de vraag: Hoeveel geld gaat er verloren aan uitval en afval? Licht schouder ophalend bleef het antwoord uit. We voegden de video in van een Ferrari (ter waarde van ruim een kwart miljoen) die volledig crashte. Toevallig had de productiemanager een grote voorliefde voor Ferrari’s, al zijn vrije tijd stopte hij in het maken van schaalmodellen. Die video kwam zichtbaar binnen…

Voorbeeld verandering medische praktijk
Nog een voorbeeld, vorige week gelanceerd, is die van een aantal artsen. Zij gingen de straat op om rokers aan te spreken. Ze wilden met hun actie het bewust-zijn vergroten betreffende de fatale gevolgen van roken. In onderstaande video kun je zien hoe de artsen mensen op straat respectvol confronteerden met hun rookgedrag. Het helpt natuurlijk ook dat juist artsen, in witte jassen (autoriteit), dit doen.

*Oorsprong -Confronteren-: ‘Con’ betekent ‘samen’/‘met’. ‘Fronteren’ is afgeleid van het Franse ‘Frontiere’ wat ‘grens’ betekent. Respectvol confronteren betekent dus: samen opnieuw de grenzen vaststellen.