De Mens-Erger-Je Top 3 en hoe draai je deze om

Geplaatst op mrt 28, 2019

Je bent ze vast wel eens tegengekomen. De collega die héél goed is in het niet nakomen van afspraken. De collega die tijdens een vergadering vastgeroest zit aan zijn telefoon. En de collega die Olympisch Kampioen is in het verspreiden van energie-lekkende roddels. 

Wat is hét geheime wapen tegen deze top 3 ergernissen op de werkvloer? Met humor als gel voor de ziel heb je jouw fluwelen breekijzer in handen.

1. Zó is de kans groter dat je collega wel zijn afspraak nakomt. 

Een deadline verstreken en je co-worker heeft jullie afspraak weer er tussendoor ‘laten glippen’? Vraag dan vol liefde nét voor hij de kamer uit loopt: ‘Wat ga je dit keer anders doen waardoor het wel lukt? Lach hierbij als de Dalai Lama en je collega wordt uitgedaagd in mogelijkheden te denken.

2. Leun mee en vergroot het gebruik van de telefoon uit.

Een collega die in een meeting stug door blijft tikken op zijn telefoon, wat te doen? Leun oprecht mee met het gedrag en vergroot het uit. Bijvoorbeeld: ‘Oh, ik zie dat je heel druk bezig bent, dit moet belangrijk zijn voor jou, dat snappen wij ook wel. Wacht, we stoppen even, dan kunnen we je helpen, dat doen we graag.’ Grote kans dat je collega aangeeft dat het nog wel even kan wachten.

3. Trek je mentale Tefal-pak aan en laat die roddels van je afglijden.

Wat te doen bij een roddelende collega. Zet je collega met humor aan het denken en ga verder niet op de roddel in. Bijvoorbeeld: ‘Meen je dat, heeft ie dat gedaan..? En wat zei hij toen je vroeg: ‘Waarom heb je dat eigenlijk zo gedaan? Ow..Dat heb je niet gevraagd..Ik ben benieuwd naar het antwoord!’

Bij bovenstaande aanpak is je houding cruciaal. Je hebt vast wel eens gehoord dat de effectiviteit van je communicatie voor meer dan de helft bepaald wordt door je lichaamstaal, ruim een derde door je toonzetting en een kleine 10% door je inhoud (die 100% moet kloppen;) Hoe sterker je uitstraling en toon in lijn zijn met je boodschap, hoe groter de kans dat deze aanpak werkt.