De tijd vliegt, wie is de piloot?

Geplaatst op apr 16, 2018

Yes, het is zover. Een nieuw jaar. Ook al begint er iedere dag een nieuw jaar, het begin van een kalenderjaar heeft altijd iets magisch. Nieuwe start, nieuwe ronde, nieuwe kansen en mogelijkheden. Dit jaar gaat het eindelijk gebeuren! Body in shape. Nieuwe baan. De halve marathon. De reis van je dromen. Eindelijk eens echt dat ene project oppakken, waar je al lang naar uitkijkt. En dan komt de sluipmoordenaar van je dromen: Tijd!

We pakken één van de absolute top-excuses bij de kraag

De eerstvolgende persoon die tegen jou zegt, ‘ik heb geen tijd’, die pareer je theatraal met de volgende zienswijze; ‘Wauw, ik zou willen dat ik dat had, geen tijd! Stel je dat eens voor, geen tijd. heerlijk dan heb je dus alle tijd’ Let op, dit levert direct zeer gefronste wenkbrauwen op bij degene die tegenover je staat. ‘Hoezo heerlijk, geen tijd?’, is het antwoord. ‘Nou, lever je horloge in, trek de klokken van de wand, plak je smartphone af. Het is over met de tijd. Heerlijk, alle tijd.’

Misschien is de belangrijkste reden dat we ‘tijd’ hebben uitgevonden wel omdat we zelf eindig zijn? Stel je eens voor dat je hier het eeuwige leven had. Dan had je geen tijd nodig. Nu we wel eindig denken te zijn, hebben we tijd. En door het feit dat we steeds meer zijn gaan samenwerken hebben we ijkpunten nodig om een en ander goed te organiseren. Tijd is dus op zich niet onhandig. Alleen degene die bedacht heeft dat er maar 24 uur in een etmaal zit, die moeten we opsporen en er 30 uur van laten maken.

Tijd = Aandacht

Bekijk tijd eens anders, als energie en aandacht. Waar geef je energie en aandacht aan en waar niet? Kies er voor om te stoppen met aandacht geven aan zaken die niet van belang zijn, alleen energie kosten en niets opleveren. En gelijk komt er aandacht en energie vrij voor waardevolle zaken. Zelfs ‘vrije tijd’. Zal wel even wennen zijn als iemand je vraagt: ‘Heb je tijd om dit uit te werken, of om langs te komen of om een offerte te maken of me te helpen of om …. noem maar op. En jij zegt, ’Ja hoor tijd zat, net zoveel als jij. Alleen even kijken of ik daar aandacht en energie in kan (en wil) steken’. Nou dat geeft reuring. Wie ben jij dan? Klinkt nogal arrogant. In feite benoem je gewoon een heel reëel proces waarin je keuzes maakt, waar je aandacht en energie in wil steken.

Dit kan zover gaan dat je letterlijk ‘aandachttrekkers’ en ‘energievreters’ uitschakelt. Denk hierbij aan Nu.nl, droeftoeters, excuses, zinloze lijstjes maken, vergaderen enz. Als je de aandachttrekkers en energievreters niet wil of kan beïnvloeden, zet ze dan uit. Let op, je kunt dan het verwijt krijgen dat je je kop in het zand steekt voor bepaalde zaken. Leg dan één keer uit dat je juist het zand uit je kop wilt houden om geen vast-loper te creëren. Werkt dat niet, geef dan aan dat je geen moralist bent en dat die ander vooral gewoon zijn of haar aandacht en energie in allerlei zaken mag steken naar eigen wil en wens. Jij dus ook!

Verklaar dit jaar, het jaar van de Aandacht, jouw Aandacht.

Ik wens je voor 2018 veel energie en Kwali-tijd!

Weten hoe je nog meer excuses kunt omzetten in resultaat? Schrijf je dan in voor ‘Doen Doe Je Zo’. Doe het voordat het ‘blue Monday’ is, daarna maak je zeker geen tijd meer! Ik zie je 10 februari. www.doendoejezo.nl

Stevige groeten, Jan.