Tip: Zo zorg je dat je to-do-lijst wél werkt

Geplaatst op feb 22, 2019

Kom je slechts aan de helft van je To-Do-Lijst toe? Je bent niet de enige. Op de gemiddelde to-do-lijst heeft ruim 40% van de to-do’s een vaste verblijfplaats gevonden. 

Hoe komt dit? De meeste to-do’s zijn algemeen geformuleerd én hebben geen plek in de agenda. Ook ik was hierop geen uitzondering. Totdat ik N.A.D. ging. Oftewel de ‘Next Action Decided’ aanpak van David Allen onder de loep nam.

  1. Maak je to-do klein en concreet. Wanneer me een to-do te binnen schiet zoals ‘inspiratieflits uitsturen’, bedenk ik de eerstvolgende concrete actie. Bijvoorbeeld ‘Vaststellen welk inspirerend onderwerp we nemen voor deze maand‘. Ik kan ook ‘Inspiratieflits‘ noteren, dit is alleen zo vaag dat de kans op vertrek uit de startblokken een stuk kleiner is. 
  2. Zet de actie in je agenda. Ik weet nu wat er moet gebeuren, maar als de actie slechts schittert op m’n lijst gebeurt er weinig. Ik plan de to-do in mijn agenda. De actie is Decided
  3. Blijf NAD gaan. En nu het allerbelangrijkste: wanneer ik de to-do heb afgerond, moet ik NAD blijven gaan en direct een volgende actie inplannen. Bijvoorbeeld ‘Concept tekst to-do tip schrijven‘.

Resultaat? Je werkgeheugen blijft vrij en voortgang is geborgd. Dit klinkt Verwarrend Eenvoudig en als je het gaat doen is dat ook zo. Het vraagt enige oefening en discipline.

Doe-Tip: Stel vandaag vast welke to-do’s al een tijd in je hoofd of op je lijst rond slingeren. Pak er één uit en ga flink N.A.D. Wat is de eerstvolgende concrete actie die je kan doen? Plan deze direct in je agenda.

Als je stevig N.A.D. blijft gaan, kom je nooit ‘droog’ te staan met goede ideeën. Je productiviteit stijgt en je ambities worden werkelijkheid.

Werkt dit gegarandeerd? Het systeem wel, ik niet.. Maak ik meer kans? JA. 

Veel succes!