Hoe creëer ik draagvlak bij een besluit dat top-down is genomen?
Geplaatst op feb 8, 2021
Geplaatst op feb 8, 2021
Draagvlak creëren voor besluiten en verandering op de werkvloer doe je door je mensen niet alléén over een mededeling te informeren, maar ook over de keuze voor een besluit. Geef achtergrondinformatie – de gedachte achter de keuze – en de positieve consequenties mee. Het liefst in de vragende vorm. Aan de slag met de vraag: hoe creëer je draagvlak op de werkvloer?
Vaak worden besluiten, die top-down zijn genomen, aangekondigd via een eendimensionale aanpak: ‘Jongens, dit is het geworden: vanaf nu slaan we deze weg in.’ De nieuwe werkwijze is al gereed – geen toeters en bellen.
Wat vaak beter werkt is om een driedimensionale aanpak te gebruiken om ook écht draagvlak op de werkvloer te creëren: je kondigt niet alleen het besluit of de verandering aan, maar ook de visie of de gedachtegang erachter. Dit is opgebouwd in twee fases:
Het meegeven van de visie, de tweede dimensie, werkt het beste in vragende vorm, want dan krijg je jouw collega’s en je mensen makkelijker mee. Dat gaat als volgt: ‘Jongens, wat denk je dat hierachter zit? Wat is de gedachtegang achter deze keuze en waarom denk je dat we hiervoor gekozen hebben?’ Je geeft jouw medewerkers de ruimte om mee te denken in het vormen van een visie. Waar zij meer begrip van hebben, krijgen ze meer begrip voor.
De derde dimensie gaat om de positieve consequenties, want die zijn minstens zo belangrijk. Als je mensen meeneemt in de positieve consequenties die de keuze heeft – en met name benadrukt ‘what’s in it for them’ – dan is de neiging natuurlijk veel groter om die keuze te accepteren. Ook al komt die beslissing top-down.
Samengevat: deel niet eendimensionaal een beslissing mee, maar breng de drie dimensies met elkaar in verbinding. Keuzes, visie én de consequenties. Hiermee is de kans op een breed gedeeld draagvlak het grootst.
Tip: Effectief leidinggeven gaat ook over (sneller) keuzes maken in uitdagende tijden. Hoe je dat doet? Lees hier verder.
Wil je nog meer praktische handvatten en inspiratie? Tijdens de Masterclass Tweedaagse Hoe Krijg Ik Ze Zover leer je als ‘trekker’ van een (gedrags)verandering hoe je mensen met glashelder leiderschap op natuurlijke wijze betrokken maakt en meekrijgt. Claim hier je plek.
Mensen meekrijgen in verandering oftewel het creëren van commitment, doe je door het doorlopen van 4 simpele stappen. Lees meer
Je team veerkracht vergroten doe je 1. door je medewerkers zich met name te laten focussen op het werk wat ze leuk vinden (én zinvol Lees meer
Belangrijk bij ‘zakelijke keuzes maken’ is dat je weet waar je voor staat en gaat. Is er een keuze die gemaakt moet worden? Check dan Lees meer
Jan van Setten is een veelgevraagd spreker en bestsellerauteur. Hij geeft inzicht en inspiratie op de terreinen (persoonlijk) leiderschap, klantgerichtheid en organisatieverandering.
Jan geeft meer dan 150 lezingen en workshops per jaar. Publiek zit gegarandeerd op het puntje van hun stoel. Niemand gaat de zaal uit zonder een nieuw inzicht of idee, en concrete actie. Meer weten? Klik hier.
Wil je maandelijks
verwarrend eenvoudige tips
van Jan ontvangen?
Wat is de Groeiversneller App precies?
De Groeiversneller is een leuke manier om hetgeen je het hebt geleerd vanuit de Masterclass op vol vermogen te zetten, gewoon terwijl je werkt. Via de app krijg je een maand lang:
Na een maand ben je ook écht praktisch aan de slag gegaan met alle tools uit de Masterclass om je mensen op natuurlijke wijze mee te krijgen.
Hoe is de Groeiversneller ontstaan?
De afgelopen jaren groeide er een sterke wens om mensen na een sessie ook te blijven inspireren én stimuleren in ‘het hoe’. Met andere woorden: ervoor te zorgen dat mensen het maximale rendement halen uit lezingen en workshops. Na uitgebreid onderzoek: klant interviews, brainstorms en pilots is hieruit de Groeiversneller ontstaan. Een vlotte, leuke én persoonlijke app om ontwikkeling op vol vermogen te zetten.
*De Groeiversneller app is zowel geschikt voor iOS (Iphones) als voor Android telefoons.
Jan zorgt ervoor dat niemand de sessie verlaat zonder een Komma: Een Concrete Aanzet Tot Actie. Wat ga ik anders doen om ons doel te bereiken?
Om deze actie te ondersteunen ontvangen alle deelnemers een gratis hoofdstuk uit ieder boek van Jan.
Digitale Boost
Langer op afstand werken. Meer onzekerheid dan gewenst. Privé en werk loopt flink door elkaar…. Juist Nu met energie en plezier nieuwe ideeën en initiatieven creëren voor een toekomstbestendige organisatie.
Boek een Digitale Boost: je hele organisatie online op scherp. Of met een compact team case-gericht de diepte in.
Snel contact? We zijn te bereiken op 06-53715395.
Alleen kun je sneller keuzes maken, maar samen krijg je meer gedaan. Hoe bereik je de perfecte balans? Hoe zorg je dat diversiteit in een team bijdraagt aan eenheid?
Met deze praktische tips en tools maak je van een ‘gewoon’ team een topteam!
To Team or Not To Team
Diversiteit zorgt voor Eenheid
Teamspirit is overal – Je moet ‘t wel zien
**Een stand waarbij je alleen Denkt In Mogelijkheden
Hoe denk je in mogelijkheden? Zelfs als het onmogelijk lijkt? Hoe kom je in het innovatieve gedeelte van je brein?
Hoe zet je nieuwe ideeën om in gedrag én houdt je de energie en plezier in verandering vast?
Ben je toerist van je eigen leven of pak je je invloed?
Let op, je leeft maar één keer per keer: ben je toerist van je eigen leven of pak je je invloed? LIVE!: Leven Is Verwarrend Eenvoudig.
Van dead-line naar LIVE-line
Wees kinder-achtig
Pak je eigen invloed
Maar wat als..alles lukt?
Zou het niet mooi zijn om in het brein en het hart van je klant te kunnen kijken? Daar hoef je helemaal geen neurowetenschapper voor te zijn.
Klanten kopen niet Wat je doet, maar Hoe je het doet. Waar worden (interne) klanten echt blij van? Doe niet wat de Klant vraagt, maar wat hij nodig heeft.
Kortom wil je weten waar (interne) Klanten echt blij van worden en hoe ze steeds bij je terugkomen?
Wie vraagt leidt de dans
Ga op reis en leer je klanten écht kennen
Van Unique Selling Points, naar Unique Buying Points
In de shi(F)t zit de Fun
Thema: (Persoonlijk) Leiderschap
Je zit midden in een belangrijk veranderproces. Als ’trekker’ van de verandering heb je een duidelijke visie ontwikkeld en deze ook vertaald in een concreet en helder plan voor de toekomst….maar wie volgt?
Je medewerkers wachten af en blijven maar vragen stellen. Hoe krijg je ze mee?
Gedragsverandering is een fragiel proces dat in een aantal natuurlijke fases verloopt. Elke fase heeft tijd nodig en stelt specifieke eisen aan jou als (bege)leider. Als je te snel gaat, verlies je de aansluiting; ga je te langzaam, dan mis je kansen.
Van Ambitie naar Realiteit
Gedrag is het enige dat telt
Het geheime wapen: je fluwelen breekijzer
Omgaan met Droeftoeters
Waarom is het zo belangrijk om te weten uit welk DNA je bedrijf bestaat? Je business-DNA vormt het denk- en handelplatform voor het gedrag en de doelstellingen van jezelf en jouw medewerkers.
Als het Business-DNA van je bedrijf helder is kunnen mensen hun resultaatgerichte gedrag veel gemakkelijker zelf sturing geven. Dat scheelt een hoop bijsturing om mensen zover te krijgen dat ze doen wat ze moeten doen.
Wanneer een DNA-(re)set?
Door fusies, de snelle groei van een bedrijf of simpelweg door het verstrijken van tijd kunnen gedeelde waarden in de vergetelheid zijn geraakt of de oude gedeelde waarden niet meer de gelden. Tijd voor een DNA-(re)set!
In 3 stappen van DNA naar Actie
Tip: Bij een DNA-(re)set workshop werkt het goed als er vanuit iedere verschillende afdeling/discipline een ‘cultuurdrager’ en leidinggevende aansluit.
Een DNA-(re)set kan ook eenvoudig en goed werken voor een bepaalde afdeling of (project)-team.
Heb je eigenlijk nog veel concurrenten in jouw branche? Ja? Weet je nog waarom je daarvoor hebt gekozen?
‘Daar heb ik niet voor gekozen’, zul je denken. Toch heb je dat (onbewust) wel degelijk gedaan. Als je diensten of producten levert die reeds bestaan, heb je automatisch een aantal concurrenten. Lever je ze op een wijze die ook al langer bestaat, met mensen die zich niet onderscheiden en hanteer je ook nog eens vergelijkbare prijzen, dan kom je zelfs een flink aantal concurrenten tegen.
Gespecialiseerd in alles
De kunst is om specifiek herkend, erkend en gewaardeerd te worden. Een tijd geleden liep ik een zaak binnen met een bord op de deur ‘Wij zijn gespecialiseerd in alles’. Ik loop nieuwsgierig naar binnen en zeg tegen de medewerker die me tegemoet komt: ‘Maar dat heb ik helemaal niet nodig: ‘alles’.’ ‘Geeft niet’, zegt hij, ‘dat hebben we ook’.
Dolle Dwazen Dagen-effect
In totale verwarring verliet ik de zaak. Waarin ben jij schaars en aantrekkelijk? Zodra je aan deze twee basisvoorwaarden voldoet, creëer je het ‘Drie Dolle Dwazen Dagen-effect’. Sinds 1984 heeft de Bijenkorf succesvol gebruikgemaakt van deze twee principes met zijn driedaagse verkoopfeestje. Eind oktober ging de laatste editie van deze dolle dagen de geschiedenis in en ze komen ook nooit meer terug.
Kiezen
De Bijenkorf kiest voor de ‘Premium Experience Strategie’, aldus de toelichting, daarom zullen prijspromoties steeds verder worden afgebouwd. Als je bewust kiest voor welke behoeftegroep je er wel en niet wilt zijn, word je ook door hen herkend, gekozen of bewust niet gekozen. Durf je te kiezen, zoals de Bijenkorf heeft gedaan? Dat voelt als verliezen. Maar door niet te kiezen, verlies je uiteindelijk veel meer. Als je wil weten waar jouw bedrijf schaars en aantrekkelijk in is, kun je dat verwarrend eenvoudig checken.
Vragen
Vraag het aan je klanten. Vraag het op een prikkelende wijze: ‘Wat zou u missen als wij er niet meer zouden zijn?’ Het antwoord op deze vraag weerspiegelt wat je klanten het meest van waarde vinden. Goede kans dat ze dingen noemen die niet specifiek op je factuur terug te vinden zijn. Wanneer je de genoemde zaken bewust in ere houdt en uitbouwt, versterk je je onderscheidend vermogen en verleng je je uiterste houdbaarheidsdatum.
Kleine aanpassing
Begin er vandaag al mee door een simpele aanpassing op je website. Voeg eenvoudigweg de volgende zin toe achter of onder je merknaam: ‘Niet voor iedereen….’. Een potentiële klant die dit tegenkomt als hij over je website surft, zal denken: ‘dat zullen we nog wel eens zien!’ Grote kans dat hij contact met je opneemt, zodat jij kunt checken – in zijn belang – of hij wel of niet bij je past. Wie durft?
Je marketing. Uitbesteden? Aan wie? Heel simpel, aan je klant. Laat je klant de marketing doen. Hoe doe je dat? Zorg dat je gebruik maakt van het 0,25 seconden principe. Een mens heeft gemiddeld 0,25 seconden nodig om een respons te geven op een impuls. En omdat klanten naadloos onder het segment “mens” te rangschikken zijn, werkt het principe ook bij hen.
Maak een printje
Testvoorbeeldje ; vraag aan de eerste de beste collega, klant, kennis die je straks tegenkomt, waar jij eens lekker uit eten zou kunnen gaan in zijn of haar woonplaats. Let op, in 95% van de gevallen krijg je gelijk een ‘antwoord’. “Ohh dan moet je eens naar….. gaan”. Er zijn heel weinig mensen die jou vragen, “waar houd je eigenlijk van?” Wat betekent dit. Wij luisteren ‘autobiografisch’. Zodra je een impuls krijgt schiet je je eigen ‘CD-box’ met referenties in. Het restaurant wat jij als suggestie krijgt, heeft blijkbaar een goede ervaring ‘geprint’ in de CD box van die persoon.
Dit werkt ook bij klanten zo. Als jij een printje maakt in het hoofd/hart van je klant, dan klikt hij dat CD-tje aan zodra de refererende situatie zich aandient.
Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?
Om een printje te maken, moet je ‘niet normaal’ doen. Dit kan op verschillende niveaus. Via een sterk onderscheidende dienst of product. Denk aan ‘de vegetarische slager’, ‘Air DND’ (briljant gejat;)) of ‘verhuur je kofferbak’; je kan met Uber alle zitplaatsen in je auto vullen. Twee slimme gasten zagen met PickThisUp nog meer ruimte in de deelautomarkt: de kofferbak.
Je kunt ook vandaag al beginnen, al heb je niet een sterk onderscheidend product of onderscheidende dienst. Dan doe je het via de wijze waarop je je klanten bediend. “Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan?” Huh? Een klant die meer dan tevreden is maakt een printje, een ‘gewoon’ tevreden klant beveelt je niet actief aan.
Bedenk daarbij dat je klanten het snelst wegjaagt door gebrek aan aandacht. En binnen het geven van aandacht, telt het nemen van initiatief voor je klant als een hele zware.
Coca Cola in plaats van Coca Cola
Voorbeeld uit de horeca. Er zit een delegatie collega’s klaar om eens lekker te gaan dineren. Uiteraard vooraf even iets drinken. Een van de heren vraagt vol enthousiasme om een colaatje, een Coca cola. “Ahh dat is jammer, maar we hebben wel Pepsi”. Je zag het mentale ventieltje bij de klant leeg lopen. Even later komt de ober terug met de drankjes. En een parelend koel Coca colaatje. “Maar je had toch alleen Pepsi?” Ja, maar ik zag al aan u dat dat een teleurstelling zou worden”. Bingo! Printje gezet.
Dus aan de slag en veel succes met ‘3D’ printen. Ervaren door de ogen, oren en het hart van je klant.
Yes, het is zover. Een nieuw jaar. Ook al begint er iedere dag een nieuw jaar, het begin van een kalenderjaar heeft altijd iets magisch. Nieuwe start, nieuwe ronde, nieuwe kansen en mogelijkheden. Dit jaar gaat het eindelijk gebeuren! Body in shape. Nieuwe baan. De halve marathon. De reis van je dromen. Eindelijk eens echt dat ene project oppakken, waar je al lang naar uitkijkt. En dan komt de sluipmoordenaar van je dromen: Tijd!
We pakken één van de absolute top-excuses bij de kraag
De eerstvolgende persoon die tegen jou zegt, ‘ik heb geen tijd’, die pareer je theatraal met de volgende zienswijze; ‘Wauw, ik zou willen dat ik dat had, geen tijd! Stel je dat eens voor, geen tijd. heerlijk dan heb je dus alle tijd’ Let op, dit levert direct zeer gefronste wenkbrauwen op bij degene die tegenover je staat. ‘Hoezo heerlijk, geen tijd?’, is het antwoord. ‘Nou, lever je horloge in, trek de klokken van de wand, plak je smartphone af. Het is over met de tijd. Heerlijk, alle tijd.’
Misschien is de belangrijkste reden dat we ‘tijd’ hebben uitgevonden wel omdat we zelf eindig zijn? Stel je eens voor dat je hier het eeuwige leven had. Dan had je geen tijd nodig. Nu we wel eindig denken te zijn, hebben we tijd. En door het feit dat we steeds meer zijn gaan samenwerken hebben we ijkpunten nodig om een en ander goed te organiseren. Tijd is dus op zich niet onhandig. Alleen degene die bedacht heeft dat er maar 24 uur in een etmaal zit, die moeten we opsporen en er 30 uur van laten maken.
Tijd = Aandacht
Bekijk tijd eens anders, als energie en aandacht. Waar geef je energie en aandacht aan en waar niet? Kies er voor om te stoppen met aandacht geven aan zaken die niet van belang zijn, alleen energie kosten en niets opleveren. En gelijk komt er aandacht en energie vrij voor waardevolle zaken. Zelfs ‘vrije tijd’. Zal wel even wennen zijn als iemand je vraagt: ‘Heb je tijd om dit uit te werken, of om langs te komen of om een offerte te maken of me te helpen of om …. noem maar op. En jij zegt, ’Ja hoor tijd zat, net zoveel als jij. Alleen even kijken of ik daar aandacht en energie in kan (en wil) steken’. Nou dat geeft reuring. Wie ben jij dan? Klinkt nogal arrogant. In feite benoem je gewoon een heel reëel proces waarin je keuzes maakt, waar je aandacht en energie in wil steken.
Dit kan zover gaan dat je letterlijk ‘aandachttrekkers’ en ‘energievreters’ uitschakelt. Denk hierbij aan Nu.nl, droeftoeters, excuses, zinloze lijstjes maken, vergaderen enz. Als je de aandachttrekkers en energievreters niet wil of kan beïnvloeden, zet ze dan uit. Let op, je kunt dan het verwijt krijgen dat je je kop in het zand steekt voor bepaalde zaken. Leg dan één keer uit dat je juist het zand uit je kop wilt houden om geen vast-loper te creëren. Werkt dat niet, geef dan aan dat je geen moralist bent en dat die ander vooral gewoon zijn of haar aandacht en energie in allerlei zaken mag steken naar eigen wil en wens. Jij dus ook!
Verklaar dit jaar, het jaar van de Aandacht, jouw Aandacht.
Ik wens je voor 2018 veel energie en Kwali-tijd!
Weten hoe je nog meer excuses kunt omzetten in resultaat? Schrijf je dan in voor ‘Doen Doe Je Zo’. Doe het voordat het ‘blue Monday’ is, daarna maak je zeker geen tijd meer! Ik zie je 10 februari. www.doendoejezo.nl
Stevige groeten, Jan.