Hoe maak ik (snel) zakelijke keuzes in uitdagende tijden?

Geplaatst op jan 14, 2021

Het kort-door-de-bocht antwoord

Belangrijk bij ‘zakelijke keuzes maken’ is dat je weet waar je voor staat en gaat. Is er een keuze die gemaakt moet worden? Check dan welke optie het beste past bij jullie DNA – welke draagt het meest bij waar jullie voor gaan en staan? Dat is de juiste keuze. Hoe werkt dat in de praktijk? Dat lees je in dit artikel.

Zakelijke keuzes maken betekent 'geen weg meer terug'

Wat is eigenlijk een besluit als je daar scherp naar kijkt? Je sluit de weg af: be-‘sluit’. Er is geen weg meer terug. Waarom zou je de weg terug afsluiten? Je hoeft niet meer na te denken over wat je gaat doen. Je gaat vol de ontdekkingsreis in. Een besluit nemen geeft inspiratie om de volgende stap te zetten.

Staat jullie innerlijke navigatiesysteem aan?

Vergelijk het met het navigatiesysteem van een auto. Als die weet waar je staat – en dat weet dat systeem – en je voert de bestemming in, dan ga je op weg. Tijdens deze weg word je begeleid naar jouw bestemming. Is er een belemmering? Dan word je nooit teruggestuurd naar huis. Het systeem zorgt voor een herberekening en nieuwe besluiten, maar je gaat nooit terug naar af. Deze gedachte maakt ‘zakelijke keuzes maken’ voor jou misschien gemakkelijker.  

Hoe hak ik knopen door binnen mijn team?

De vraag is: staat jullie mentale navigatiesysteem aan? Weet je waar jullie voor staan en weet je waar jullie voor gaan? Vaak wachten we met het nemen van een beslissing om uiteenlopende redenen. Besluiteloosheid is de killer van kansen: je staat stil in een doodlopende straat en er gebeurt niets. Wanneer jullie navigatiesysteem aan staat kan die je vertellen welke keuze het meeste bijdraagt aan het komen op de bestemming.

Vind je het nog steeds lastig om zakelijke keuzes te maken? Probeer dan scenario’s in beeld te brengen: wat te doen als je in een crisis zit? Kijk welke keuzes bij verschillende scenario’s passen. In de huidige tijd betekent dat bijvoorbeeld: draagt deze keuze bij als de coronaregels strenger worden of als ze soepeler worden? Zo kun je je keuzes afstemmen op de toekomst die op je afkomt. Stil blijven staan heeft in ieder geval geen zin. Desnoods ga je experimenteel op weg en kijk je wat er op je pad komt.

3 Tips om je te helpen bij het maken van zakelijke keuzes:

#1 Leer van je fouten. Als je een keuze hebt gemaakt die niet werkt, moet je dit zien als een manier van ontdekken ‘hoe het niet moet’. Zo ontdek je sneller de manier ‘hoe het wel werkt’ en geef je jezelf lucht. Houd desnoods een lijstje hiervan bij op je telefoon, die je nog eens terug kunt kijken. 

#2 Leer ook van de fouten van anderen. Je hoeft niet alle fouten zelf te maken, gun er ook een aantal aan een ander. Check waarom het niet heeft gewerkt en kijk of je daar je voordeel uit kunt halen.

#3 Leer van het succes van anderen. Zij hebben vaak al jaren ervaring opgedaan in het nemen van besluiten, de mist in gaan, conclusies trekken en het ontdekken van een succesformule. Dat is niet nodig om nogmaals te doen: dat scheelt je jaren!

En tot slot: voer de mentale druk op

Het opvoeren van de mentale druk helpt soms ook. Hoe doe je dat? Stel: je twijfelt over een besluit. Vraag jezelf dan af: krijg ik er spijt van als ik het niet doe? Of krijg ik juist spijt als ik het wél ga doen? Op die manier zet je druk op de beslissing en maak je het makkelijker om te kiezen. Heb je een aantrekkelijk besluit genomen? Dan trek je ook zaken aan die bij je passen. Onderweg leer je, word je steeds beter en uiteindelijk boek je sneller resultaat.