Hoe vergroot ik de veerkracht van mijn team?

Geplaatst op feb 26, 2021

Het kort-door-de-bocht antwoord

Je team veerkracht vergroten doe je door je medewerkers zich met name te laten focussen op het werk wat ze leuk vinden (én zinvol is). Deel informatie die je mensen nodig hebben en bied perspectief met een plan voor de toekomst.

Team veerkracht vergroten

Uit onderzoek* blijkt dat er een aantal elementen zijn die een belangrijke invloed hebben op de veerkracht van je team:

  • Doen je medewerkers met name wat ze leuk vinden om te doen?
  • Vertrouwen je medewerkers jou, hun direct leidinggevende? 
  • Vertrouwen je medewerkers het hoger management?

Uiteraard zijn er nog meer elementen die veerkracht een boost kunnen geven. Bovengenoemden zijn een van de belangrijkste die we hier behandelen.

Houden van je werk

Wanneer je medewerkers het werk kunnen doen waar ze van houden – ongeacht of ze dit goed kunnen – heeft dit grote invloed op hun veerkracht. Check dus regelmatig bij je mensen: heb je deze week energie gehaald uit je werk? Start je met een enthousiast gevoel je dag? Ofwel: geeft het zin, heb je zin en heeft het zin? Zo nee, wat kun je doen om dit wel voor elkaar te krijgen en hoe kan ik hierbij helpen?

Belangrijk hierbij is ‘Wat er ook gebeurt, ik wil gefocust kunnen blijven.’ Je moet het leuke werk ook daadwerkelijk kunnen doen. Dus ook al zitten we in een crisis, zorg ervoor dat de omgeving zodanig is ingericht dat jouw mensen de focus kunnen houden op het werk. Een van de sterke kwaliteiten van goede leiders is dat zij weten wat medewerkers nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Dat betekent onder andere: op tijd belangrijke informatie delen.

Wie moet dit weten ?

Bedenk bijvoorbeeld aan het eind van iedere ochtend of middag: wat heb ik meegemaakt vandaag dat een ander ook moet weten? Zorg dat je scherp bent op de juistheid en de tijdigheid van de informatie die nodig is om het werk goed te doen. Desnoods plak je op je laptop of op de koelkast een kleine notitie met de vraag: Wie moet dit weten?

Vertrouwen in het management

Wanneer het vertrouwen hoog is, versterkt dit de veerkracht van je team enorm. Wat kun je doen om het vertrouwen in jou als manager een boost te geven? Heel simpel: kom je afspraken na, communiceer zaken die kloppen, wees op een zekere manier onzeker  en laat je team zien dat je handelt vanuit hun belang. Lees hier meer over je hoe vertrouwen kan beïnvloeden.

Een ander element dat belangrijk is voor de veerkracht van een team, is de invloed die het hoger management heeft op je mensen. Door perspectief – door hoop – creëer je spankracht. Dus je medewerkers moeten het idee hebben dat er een stevig plan op tafel ligt in crisistijd: zo biedt het hoger management een gedegen uitzicht op de toekomst. Dit geeft vertrouwen en vergroot de effectiviteit van je mensen.

3 bonus-tips voor jou als veerkrachtig leider

#1 Als jij je veerkracht op vol vermogen wilt houden, bedenk dan: shit happens. En het mooie is: shit discrimineert niet. Het kan iedereen overkomen. Laat jezelf niet verleiden om in de ‘heb ik weer’-cirkel terecht te komen.

#2 Veerkrachtige leiders houden controle op de keuze waarop ze zich focussen. Je kan je natuurlijk focussen op alles wat lastig is, maar een veerkrachtig mens focust zich op mogelijkheden. Dat is de drijvende kracht om in oplossingen te blijven denken.

#3 Doe deze praktische oefening met jezelf: als jij je wel eens zorgen maakt of tegen een probleem aanloopt, zeg dan gewoon eens tegen jezelf: so what? Daar laat je het niet bij, je zegt: So what can I do now? Klinkt in het Engels extra lekker.

In het Nederlands kan het natuurlijk ook. Er is een probleem: ‘Jongens, ons marktaandeel daalt te hard in deze tijd. Dus wat kunnen we daaraan doen?’ Zodra je die energieke vraag stelt, richt je je op het denken in mogelijkheden. Dat zorgt voor veerkracht. Bij jezelf én bij je mensen.

Podcast over veerkracht vergroten

Wil je meer weten over veerkracht? Luister ook dit podcast interview met Jan waarin hij tips geeft op het gebied van veerkracht en persoonlijk leiderschap. 

*Workplace Resilience Study 2020, Dr. Mary Hayes & Dr. Frances Chumney, ADP Research Institute