Hoe maak ik mensen bewust van de noodzaak van een verandering?
Geplaatst op jan 14, 2021
Het kort-door-de-bocht antwoord
Als je aan het gedrag van een ander ziet dat hij of zij zich niet bewust is van de noodzaak van een verandering, dan is dé manier om dit voor elkaar te krijgen: respectvol confronteren. Stel bijvoorbeeld een triggerende vraag.
De Noodzaak van Verandering & Respectvol Confronteren
Waar komt het woord confronteren vandaan? Het is opgebouwd uit het Latijnse ‘con’ – dat betekent samen/met – en afgeleid van het woord ‘frontière’ – dat betekent grens. Confronteren betekent dus in feite: samen opnieuw de grenzen vaststellen. Als je dat doet met respect, raak je de ander niet kwijt. Als het bewustzijn voldoende geprikkeld is, gaat de gesloten houding over in een houding van bereidheid. Bereidheid om te luisteren of om mee te denken.
Respectvol de confrontatie aangaan: hoe doe je dat?
Er zijn verschillende manieren om respectvol de confrontatie aan te gaan: kies een manier die het beste bij jou én de ander past!
1. De kracht van de vraag
Je kunt de feiten op iemand afvuren die een verandering onderbouwen. Je kunt ze ook opvragen. Zo moest een detacheringsbedrijf in de bouw meer jonge mensen aantrekken, want het overgrote deel bestond uit oudere vakmannen. Die zouden binnen een paar jaar met pensioen gaan. En wat dan? Je kunt je mensen hiervan bewust maken door ze te vragen: Hoeveel % van onze vakmensen is ouder dan 55 jaar? En hoeveel jaar kunnen deze mensen nog iets voor ons betekenen? Wat heeft dit voor invloed op onze wendbaarheid?
2. De kracht van verbeelding
Een andere manier om de confrontatie aan te gaan, is de kracht van verbeelding te gebruiken. De kunst is om je in te leven in de ander. Stel: je hebt een productiemanager – met een grote liefde voor Ferrari’s – die behoorlijk veel uitval en afval creëert, maar niet bewust is dat er iets moet veranderen. Als je de vergelijking maakt dat hij per kwartaal een verlies in zijn productie heeft die gelijk is aan het vernietigen van een Ferrari Testarossa, dan is zijn verbeelding geraakt.
3. Humor als wapen in de confrontatie
Humor is ‘gel voor de ziel’. Als je dat prikkelend in zet, zet je je mensen aan het denken. Bij een kick-on-traject voor de belastingdienst heb ik medewerkers sketches op laten voeren over het verleden, heden én de toekomst. Het weergegeven verleden leek nog verdacht veel op het heden: deze boodschap kwam binnen. Goed gekozen humor doet op een plezierige manier pijn en prikkelt het bewustzijn.
Mensen hebben van nature weerstand tegen verandering: Waar of Niet Waar?
Het lijkt soms alsof mensen weerstand hebben tegen verandering, maar dat is niet altijd het geval. Het gaat er meer om dat ze zich van nature niet bewust zijn. Niet bewust van de noodzaak en de voordelen van een verandering. Dat zorgt voor een reactie in de vorm van weerstand. Maar let op wat er gebeurt als jij hun bewustzijn aanzet!
Wil je meer inzichten in hoe je mensen mee krijgt in verandering? Bekijk dan ook eens de bestseller, het boek: ‘Hoe Krijg Ik Ze Zover’. Over hoe je mensen op een natuurlijke wijze betrokken maakt. En hoe je ze met glashelder management door de verschillende fases van gedragsverandering heen krijgt.
NU LIVE: Masterclass Tweedaagse Hoe Krijg Ik Ze Zover. Tijdens deze Masterclass ga je met maximaal 15 deelnemers intensief aan de slag met Jan voor je eigen praktijkcase en krijg je praktische tips en coaching. Hierna weet je als ‘trekker’ van een (gedrags)verandering hoe je jouw mensen met glashelder leiderschap op natuurlijke wijze betrokken maakt en meekrijgt. Claim hier je plek.